Informatika bemutató óra

2013. április 12-én informatika tantárgyból kerületi bemutató órát tartott Kerek Krisztián iskolánk igazgatóhelyettese, informatika tanára, az 5. a. osztályos tanulókkal. A nagy érdeklődést mutatta az a tény, hogy kerületünk hat iskolájából tizenöt kollega jött el a péntek délutáni programra.

Vendégeinket lenyűgözte az ötödikes gyerekek informatika tudásának magas színvonala, és a megszerzett ismereteik önálló munka során történő rutinos alkalmazása. A tanulók rendkívül fegyelmezetten, a feladatokra koncentrálva dolgoztak, mint mindig, Kerek Krisztián kollegánk óráin. A gyerekek szeretete és tisztelete osztályfőnökük iránt, a nyugodt, türelmes óravezetés a pedagógus részéről, mindez olyan meghitt légkört teremtett, melyben élmény volt részt venni az órát látogató kollégáknak.

A kerületi informatika munkaközösség – vezető Tóth Gabriella a gyerekek munkáit látva elragadtatással beszélt arról a szakmai tudásról, melyet Kerek Krisztián kollegánk képvisel,és mindennapi munkája során átad tanítványainak.

Horváthné Tóth Gabriella XXII. kerületi informatika munkaközösség vezető szakmai értékelése a bemutató óráról az alábbiakban olvasható:

Bemutató óra tapasztalatai

Bemutató óra
2013. 04. 12. 14 óra

Tanár: Kerek Krisztián

Helyszín: Hugonnai Vilma Általános Iskola

Osztály: 5.a

A kerületből nagyon sok kolléga jelen volt, hogy megtekintse Kerek Krisztián tanár úr informatika óráját. Előzetes tájékoztatás szerint egy bemutató készítés gyakorló óráját tekintjük meg. Szíves fogadásban volt részünk, és a tanulók már az első pillanattól kezdve nagyon fegyelmezetten viselkedtek, pedig péntek volt és 14 órakor kezdődött a foglakozás, szintén a kerületi informatika tanárokhoz igazítva, hogy mindenki ide tudjon érni. Ezért is köszönet a Tanár Úrnak, hogy meg tudta így szervezni a tanulókkal. Az órát jellemezte a nyugalom, melyet a tanár személye sugárzott, természetesen szakmaiságában is felülmúlta az elvárhatót. Hiszen nem csak Kerek Krisztián mutatta meg nekünk kiváló szaktudását, hanem az osztály is. Olyan komplex órát láthattunk, mely szorosan összefüggött a matematika tantárggyal, nyilván való vált, hogy az osztály matematika tanára is a Tanár Úr. A bemutató egy matematika órán tanult újismeretanyagot rögzített a diákokban. A téglatest, négyzetes hasáb és kocka felszínének, térfogatának kiszámítását segítette megmutatni. A tanulóknak nagyon sokrétű és színes feladatokon keresztül kellett elkészíteniük a bemutatójukat. Az óra első részében a Tanár Úr a diákoknak kiadott feladatlap alapján rövid és érhető instrukciókkal mutatta be a feladatot, minden folyamatot a kivetítő segítségével elmagyarázott. Hangsúlyozom a feladatok komplexek voltak, és olyan háttértudást igényeltek, mely még egy magasabb évfolyamban sem lett volna könnyű. Jól látszott, hogy a tanulók értik, és már többször is készítettek ilyen jellegű feladatokat. Az óra második felében a diákok egyéni munkában saját tempóban végezték el a több diából álló prezentációs feladatokat. Folyamatos kontroll mellett Kerek Krisztián segítette azok munkáját, akik elakadtak. Az órán alkalmazták a diákok a Prezentáció szerkesztő programot, az Excel programot, a Paint programot és az Internetet. Az elkészült bemutatók egyediek és mégis egységesek voltak, ezen az órán a tanulók nem csak informatikai alkalmazói tudásukat erősítették, hanem matematikai ismereteiket is rögzítették.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Kerek Krisztiánnak a színvonalas óráért, és az 5.a osztálynak a kiváló munkájukért.

Horváthné Tóth Gabriella

XXII. kerület informatika munkaközösség vezetője

2013. 04. 15.

Bemutató óra

A legjobban sikerült munkákat elkészítő tanulók:

Sábián Róbert

Szapek Cintia

Fonyódi Dominik

Berkó Dávid

Gál Patrícia

Czéh Bence