„Rád is szükség van, hogy jobb legyen a világ!”

Iskolánk a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolái közé tartozik. De tudod-e, hogy mit is jelent ez?

Mit csinál ma az Ifjúsági Vöröskereszt?

Az Ifjúsági Vöröskeresztnek Magyarországon bárki tagja lehet 30 éves koráig (ezután a „nagy” Vöröskeresztes önkéntesek létszámát gyarapítja). Az önkéntesek, munkáikat térítés mentesen végzik, tehát nem kapnak pénzt a segítségnyújtásért. Fontos feladataink a versenyek szervezése, lebonyolítása, elsosegélynyújtás, balesetszimuláció, imitáció, véradásszervezés, eszmeterjesztés, gyerekkarácsony, szociális munkák (adományok kiosztása), HÍV/AIDS prevenció…és a sor még nagyon hosszú.

És miért éri meg önkéntesnek lenni?

Kaphatsz konkrét feladatokat, amikkel segíteni tudsz (mert segíteni fantasztikus érzés). Hasznosan el tudod tölteni az idod. Új embereket ismerhetsz meg. Új baráti társaságot találhatsz. Vannak táborok, közös programok, ahol az ország minden részérol találkozhatsz fiatalokkal, és hatalmas élményekre tehetsz szert. Jó és hasznos idotöltés, baráti társasággal, ahol jól érezheted magad.

BÁZISISKOLA

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2001-ben indította el Bázisiskola Programját 20 általános iskola részvételével. Az azóta eltelt idoben az iskolák száma megsokszorozódott. Mára több mint 150 általános- és középiskola tagja országszerte e programnak, melynek lényege, hogy az iskolai nevelésben kiemelt szerephez jussanak a Vöröskereszt tevékenységével rokon ismeretek.Ez azt jelenti, hogy a programban résztvevo iskolák tanulói például szabadidejükben elsosegélynyújtást tanulnak, rendszeres véradók, illetve azt, hogy az iskola szellemiségébol adódóan természetessé válnak számukra olyan korszeru, életmódbeli magatartásformák, amelyek nem csak egészségük megorzésében, hanem felelosségteljes közösségi szerepvállalásukban is kulcsfontosságúak.
A bázisiskola elnevezés arra is utal, hogy ezen iskolák a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tagjainak és önkénteseinek fontos bázisai, és ezért a szervezet nagy becsben tartja mindnyájukat.
Iskolánkban az egészségnevelés kapott fontos szerepet. Tapasztalhattátok ezt a november elején megtartott eloadásokból, véradásokból.
Ha kérdésed van, látogass el a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, Magyar Vöröskereszt címekre, vagy a facebook.com Ifjúsági Vöröskereszt rajongói oldalára, illetve keresd fel az iskolában Márti nénit vagy Csilla nénit.